Menu Sluiten

België: jihad-strijders beïnvloeden mede-gevangenen

Belgische gevangenenbewaarders luiden de noodklok. Zij zien steeds vaker gevangen extremistische moslims hun mede-gevangenen beïnvloeden. Zo proberen ze de gevangenen zich tegen de Belgische staat te keren en aanslagen te plegen.

Een anonieme cipier zegt tegen de commerciële televisiezender VTM: “Islamisten die andere Belgen proberen te bekeren, zijn werkelijk overal. Ik zie niet in hoe de Belgische regering oplossingen kan vinden om het radicalisme te bestrijden. Ik heb er al grofweg tien in gedachten die klaar zijn om tot de daad over te gaan.”

Van sommige veroordeelden zit de straf er binnenkort op, of komen vervroegd vrij. Volgens een vertrouwelijk rapport van de Belgische Staatsveiligheid zijn dat er dit jaar 28. Vorig jaar kwamen 76 geradicaliseerde of aan terrorisme gelinkte personen vrij. De bekende ‘haatprediker’ Jean-Louis Denis komt binnenkort vrij. Denis kreeg in eerste aanleg een gevangenisstraf van tien jaar, maar in hoger beroep werd dat de helft. Hij werd in 2013 beschuldigd van ronselen voor de jihad. Hij heeft dat altijd ontkend. In dat jaar reisde hijzelf naar Syrië maar keerde na ruim twee maanden terug nadat hij gewond was geraakt.

Jean-Louis Denis die als haatprediker wordt gezien Foto: Photo_News
Jean-Louis Denis die als haatprediker wordt gezien Foto: Photo_News

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de schutter van Luik, Benjamin Herman, die op 29 mei drie mensen doodschoot, zou zijn beïnvloed door moslim-extremisten in de gevangenis van Marche-en-Famenne. In ruil voor bescherming bekeren gedetineerden tot de Islam, volgens sommige cipiers. Herman, die zich na zijn bekering Bakr Al Belgiki noemde, zou een loopjongen zijn van de moslims die hem beïnvloedden. Bij de aanslag kwamen twee agentes om het leven, een automobilist en de dader zelf. Hij gebruikte bij de aanval de dienstpistolen van de agentes, hij had ze afgepakt. De aanslag werd opgeeïst door IS.  De agentes krijgen een staatsbegrafenis waar de Belgische koning bij aanwezig zal zijn. Daarnaast krijgen zij postuum het Burgerlijk Kruis Eerste Klasse, de hoogste onderscheiding van België.

Benjamin Herman Foto: RR
Benjamin Herman Foto: RR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Belgische minister van Justitie, Koens Geens, zei in een interview “Vandaag is het wel zo dat die mensen die vrijkomen zeer goed worden opgevolgd door de staatsveiligheid, de local task forces en de politie. We laten hen niet zomaar los.“ Die zogenaamde Local Task Forces bestaan uit verschillende politie en justitie-organen. Zij overleggen iedere maand over de geradicaliseerde ex-veroordeelden.

X