Menu Sluiten

Levenslang voor Gökman T.

Gökman T., de Utrechtse tramschutter heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen van de Utrechtse rechtbank. Voorzitter Veldhuijsen sloot vandaag het onderzoek en wees het vonnis.

In een half uur tijd legde hij waarom alle verweren van een tijdelijke gevangenisstraf zijn verworpen. T.’s advocaat, André Seebregts, zag aanknopingspunten in het rapport van het Pieter Baan Centrum om een TBS behandeling bij de verdachte succesvol te laten verlopen. In dat geval zou hij naast een langdurige, maar tijdelijke, gevangenisstraf TBS krijgen. Een levenslange gevangenisstraf in combinatie met TBS is namelijk niet mogelijk. Volgens de advocaat zou T in het geval van levenslang, geen kans meer maken om ooit vrij te komen en dat is in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten voor de Mens (EVRM)

De rechtbank is het hier niet mee eens, omdat het Nederlandse systeem voorziet in die herbeoordeling, die zou kunnen leiden tot verkorting van een levenslange gevangenisstraf. Daarnaast blijft hij pal staan achter de aanslag,

De deskundigen die Gökman hebben onderzocht, hebben moeite gehad hem te onderzoeken. Hij heeft nooit meegewerkt met welk onderzoek dan ook. “Toch hebben ze een rapport kunnen schrijven, met onderbouwde argumenten” zei de rechter. Zij achtten het risico dat Gökman het nog eens zou doen, het zogenaamde recidive-gevaar, matig tot hoog. De rechter gaat daar niet in mee en acht het gevaar “hoog”. Alle ten laste gelegde feiten zijn door de rechter als bewezen beschouwd.

De rechter gaat geheel mee met de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechter prijsde de manier waarop de advocaat van Gökman werkte. “Varend op zijn eigen kompas” omdat hij en Gökman nauwelijks contact hebben gehad. Gökman wilde zelf geen advocaat, Seebregts is tegen de wil van de verdachte aangewezen. Ook heeft hij nooit vragen willen beantwoorden en heeft hij zelfs leed toegevoegd tijdens de zitting.

Het was een uitspraak die volgde op een roerige periode. Afgelopen week was het precies een jaar geleden dat Gökman de aanslag in en rond de tram pleegde. De Domtoren sloeg afgelopen woensdag vier keer, ter herinnering aan de vier slachtoffers die hij maakte.

Vanwege de corona-crisis die nu in Nederland heerst, waren er speciale maatregelen genomen. Zo waren niet alle rechters aanwezig in de zaal, zoals normaal gesproken, maar alleen de voorzitter. Ook was er maar één Officier van Justitie, in plaats van twee. In diezelfde zittingszaal waren acht plaatsen voor nabestaanden en slachtoffers. Hun advocaten en zes journalisten zaten in een andere zaal.

Ook was, vanwege de corona-crisis, de verdachte er niet. Daardoor heeft hij niet de uitspraak direct gekregen. In normale omstandigheden krijgt de verdachte dan de uitspraak te horen van zijn advocaat. Maar de persvoorlichter zei daarop dat “De verstandhouding niet erg goed was tussen de advocaat en Gökman. Waarschijnlijk krijgt hij het vonnis nu te horen van een beëdigd griffier.”

Het is nog niet bekend of Gökman is hoger beroep gaat. Hij heeft twee weken de tijd om dat te beslissen.

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

[paytium name=”Eenmalige donatie Bas Dekkers” description=”Eenmalige donatie Bas Dekkers”] [paytium_dropdown label=”Ik doneer” options=”1,50/5/10/25/100/250″ options_are_amounts=”true” /] [paytium_total label=”Mijn gekozen donatie” /] [/paytium]

X