Menu Sluiten

Manchester: een jaar na de bom

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Engelse stad Manchester werd opgeschrikt door een bomaanslag. In de kathedraal van de stad is vandaag een herdenkingsbijeenkomst. Naast een minuut stilte en een wake zullen prins William en de Britse premier Theresa May spreken. Om 22.31 plaatselijke tijd, exact dezelfde tijd als de bom een jaar geleden afging, zullen alle klokken van de stad luiden.

Bij de aanslag kwamen 22 mensen om het leven en raakten er 120 gewond. De aanslag werd gepleegd door een zelfmoordterrorist, Salman Abedi, die zelf ook om het leven kwam. De bom ontplofte in het Manchester Arena, vlak na een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande. Op het moment van de aanslag liepen veel mensen naar buiten. De 21 duizend bezoekers waren voornamelijk kinderen en gezinnen. In de paniek die ontstond raakten mensen gewond, sommigen raakten vermist.

Ariane Grande deelde kort na de aanslag haar Ariane Grande deelde kort na de aanslag haar gevoelens met de slachtoffers
Ariane Grande deelde kort na de aanslag haar gevoelens met de slachtoffers

De terreurdaad werd opgeëist door IS, maar er rezen al snel twijfels of er echt een verband was met deze organisatie. In een videoboodschap die door IS was verspreid, zei een onherkenbaar gemaakte man: “Dit is het begin. De Islamitische Staat van Irak is begonnen alle kruisvaarders aan te vallen.” Binnen een paar uur na de aanslag zamelden verschillende moslim-groeperingen in en rond Manchester duizenden ponden bijeen voor de slachtoffers. Shazad Amin, hoofd van een non-profit organisatie om moslims actiever in de Britse politiek en media te betrekken, gaf commentaar op de aanslag: “Het is een fundamentele basis van ons geloof mensen in nood te helpen, ongeacht hun achtergrond.”

Salman Abedi, de vermoedelijke dader van de aanslag Foto: AP
Salman Abedi, de vermoedelijke dader van de aanslag Foto: AP

 

 

 

 

 

 

 

Alle Engelse politieke partijen staakten hun campagnes voor de verkiezingen van twee weken later. De Britse koningin bracht een paar dagen na de aanslag een bezoek aan een kinderziekenhuis.

Eind vorig jaar publiceerden de Britse autoriteiten dat de dader bij de inlichtingendiensten bekend was, maar dat er onvoldoende onderzoek naar de man was gedaan. Het strafrechtelijk onderzoek gaat nog altijd door, onder andere naar de familie van de dader. De broer van Salman, Hashem, woont ook in Engeland. Hij zou net als zijn broer een geradicaliseerde moslim zijn.

Op internet schreef Ariana Grande: “We laten haat nooit winnen. Onze reactie op dit geweld moet zijn dichter bij elkaar te komen, elkaar te helpen, meer lief te hebben, om luider te zingen. En om liever en royaler te zijn dan dat we ervóór waren.” Vorige maand bracht Grande een nieuwe single uit met de titel ‘No Tears Left To Cry’, waarin ze verwijst naar de aanslag.

 

 

 

X