De vrouw die vorig jaar haar kind doodde moet langer vast blijven zitten. Dat bepaalde de rechter vandaag in een pro-forma zitting in de rechtbank van Amsterdam.
Als de zitting met vertraging begint is de vrouw nog niet aanwezig in de zaal. Familie is er wel om haar te ondersteunen. Als de vrouw binnenkomt gaat ze recht tegenover de voorzitter zitten en doet haar zwarte mondkapje af. Haar grijze spijkerbroek kleurt bij het weer buiten. Grijze wolken, wind en regen. Ze zou eerst niet naar de zitting komen, maar ze heeft besloten er toch bij te zijn.
De 30-jarige vrouw, Chamira E, doodde in augustus vorig jaar haar tweeënhalf weken oude baby’tje in haar woning in Amsterdam-Noord. De politie trof toen een verwarde vrouw aan. Ze is nu stabiel, zegt ze zelf. Het gaat goed met haar, ze is schoonmaker op de afdeling waar ze nu zit en ze kookt graag.
“Ik heb geen medicatie meer. Ik heb geen last van racisme en pesterijen meer van het personeel”.
Chamira, de verdachte
Onder andere het medisch forensisch onderzoek van het NFI en de rapportage van de psycholoog en psychiater (een zogenaamde ‘dubbelrapportage’) moeten nog worden afgerond. Ook moet nog een verloskundige uit het ziekenhuis waar Chamira is bevallen worden gehoord. Ook technisch onderzoek naar haar telefoon moet nog worden afgerond. De vrouw zit op de penitentiair psychiatrisch centrum (PPC) van de gevangenis in Zwolle.
Ze is inmiddels intern overgeplaatst naar een andere afdeling. Daar zit ze beter op haar plaats. Ze ervoer nare ervaringen door het personeelsleden op haar oude afdeling.
Het is niet de eerste keer dat de vrouw wordt verdacht van het doden dan wel mishandelen van een kind. Zeven jaar geleden probeerde ze haar kind te wurgen. Ze werd in 2015 ontslagen van rechtsvervolging, omdat ze in een psychose had gezeten, ze dacht dat het kind bezeten was door de duivel. Ontslag van rechtsvervolging betekent dat iemand wel schuldig is aan het feit maar geen straf kan krijgen. Dat is dus iets anders dan vrijspraak.
Eind maart volgt een volgende pro-forma zitting.