In het Radio 1 Journaal van vanmorgen was FunX-presentator Morad El Ouakili te gast. Hij vertelde dat het radioprogramma “Ramadan Late Night”dat hij tot gisteren presenteerde noodgedwongen moest stoppen vanwege doodbedreigingen. Niet alleen hij, ook zijn collega’s en naasten werden bedreigd zo vertelde de presentator.
Hij vertelde ook dat die bedreigingen uit de hoek kwamen van Younes Ouaali. Hij zou een ‘leger hebben van volgers op Twitter.’ Uit dat ‘leger’ van zo’n 40.000 volgers zouden de bedreigingen komen.
Eén van die bedreigingen luidde: “Dus je hebt schijt aan God? Daarom hoop ik dat ze je pakken en kapot schieten, kankerhond! Geen enkel beetje respect voor het geloof of de Ramadan, vuile zionist.”
“Dat is vaak met radio: er zit muziek in. Dat is het ‘m.” zei El Ouakili in het Radio 1 journaal.
Maar volgens Younes Ouaali, die dus als ‘aanstichter’ werd gezien, zit het anders. Via Twitter reageert hij: “Ik had m’n volgers gevraagd wat zij hiervan vonden en of het een idee was om het te melden aan FunX dat we het liever niet hebben ook al bedoelen ze het goed. Het waren vooral dit soort reacties die gegeven werden. Natuurlijk zaten er tussen de 1000 enkele rotte appels tussen.”
In een andere tweet van Younes staat: “Verbind, bespreek en organiseer leuke dingen, maar haal het woord Ramadan weg uit jullie programma. Ik snap dat jullie al culturele zender dit doen om de subsidie maatregelen (sic) na te komen maar niet op de rug van Islam”.
Volgens FunX ging het om een programma dat vorig jaar ook werd uitgezonden. “Op basis van de vele positieve reacties van zowel publiek als gasten die hun verhaal deden, hebben we ervoor gekozen dit concept dit jaar te herhalen.” zo staat te lezen in een statement van FunX. “Er zijn gelukkig ook mensen geweest die wel op een respectvolle manier hebben aangegeven waarom zij de naam ‘Ramadan Late Night’ ongepast vinden. Die feedback nemen wij serieus. FunX staat altijd open voor kritiek en alle content die wij maken, maken wij samen met onze doelgroep. Het gesprek met het publiek voeren over maatschappelijke onderwerpen betekent dat je ook bereid moet zijn naar elkaar te luisteren. Dat is de kracht van FunX.”
Later op de dag kwam ook De Telegraaf met het bericht dat de bedreigingen niet de hoofdoorzaak was om met het programma te stoppen. De NOS bracht het verhaal van een Islam-kenner die zich verbaast over de reactie van de Twitteraars.”Muziek is juist een heel groot onderdeel van de ramadan”, zegt Nora Asrami, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Ook bij de NOS is daar een tegengeluid te horen. Sommige moslims, ook al zijn dat er weinig, vinden niet dat Ramadan en muziek bij elkaar horen. Volgens de NOS.