De naam is bekend. Heel Nederland weet wie de verdachte is op de moord op Nicky Verstappen. En net als na vele andere moord- en zedenzaden is ook nu weer de discussie opgelaaid over het verplichten van afgifte van DNA-materiaal. Dat komt dan in een databank, waar dus elke Nederlander in voorkomt.
Argumenten over en weer als geld, ruimte, privacy en praktische uitvoerbaarheid vliegen over en weer. Minister Grapperhaus wil er over nadenken. Ook is er het plan om de politie zelf DNA-sporen te laten analyseren, in plaats van door het NFI, dat met mankracht en geldgebrek kampt. En alle problemen die daarvan het gevolg zijn: van veel criminelen is geen DNA (meer) opgenomen in de al bestaande databank.
De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) is het niet met de minister eens. Ten eerste is er een praktisch probleem: ”Ga je iedereen die, om wat voor reden dan ook, geen gehoor geeft aan de oproep fysiek dwingen mee te werken?” En er zijn al verplichtingen tot afgifte van veroordeelden en verdachten van een ernstig strafbaar feit, zowel voor volwassenen als minderjarigen. Dat zal ook kunnen gaan gelden voor terreur-verdachten. ”Wat de NOvA betreft voert het te ver om mensen die níet verdacht zijn óók te verplichten hun DNA af te staan.” Ook Theo Hiddema, advocaat en kamerlid voor FvD, ziet niets in het plan van de minister. “Je kunt mensen die nergens van verdacht worden dan ook niet verplichten. Dat is idioot, dat kan helemaal niet en zal ook nooit gebeuren.”
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil de discussie over verplichten DNA-afgifte wel aan. Bron: ANP